Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Μία μέρα μετά την περφόρμανς-κοινωνικό πείραμα επαφής με το βλέμμα

Συγκλονισμένοι ακόμη από την χθεσινή εμπειρία λίγα λόγια για το τι έγινε...

Οι Liminals εκπροσωπήσαμε την πόλη της Αθήνας στην συμμετοχή στο παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα επαφής με τα μάτια, που διοργάνωσαν οι Liberators International από την Αυστραλία.
Αρχική εμπνεύστρια της βλεμματικής εμπειρίας του ενός λεπτού με αγνώστους ήταν η γνωστή περφόρμερ Marina Abramovic, που λίγα χρόνια πριν παρουσιάζει μέσα στον χώρο τέχνης ΜΟΜΑ στη Νέα Υόρκη. 
Marina Abramovic
Από προγενέστερη εμπειρία των Liberators InternationalΑυτή τη φορά, το πείραμα βγήκε στον δρόμο και μάλιστα γίνεται παγκόσμια την ίδια μέρα...
Πάνω από 140.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη χθες κι αντάλλαξαν το βλέμμα τους με κάποιον που δεν γνώριζαν.

Για ένα λεπτό μπορούσε ο καθένας να καθήσει απέναντι σε κάποιο μέλος των Liminals και να κοιταχτεί βαθιά στα μάτια χωρίς να υπάρχει ομιλία.Στόχος είναι να πάψουμε να είμαστε αόρατοι στην πόλη. Να νοιώσουμε ότι υπάρχουμε κι ότι κι ο άλλος υπάρχει απέναντί μας. Πόσες φορές περπατούμε χωρίς να βλέπουμε γύρω μας κλεισμένοι στις σκέψεις και τις καθημερινές υποχρεώσεις; Η εμπειρία μας βοηθά να ξαναθυμηθούμε ότι πίσω από την διαφορετική εμφάνιση του καθένα, την εθνικότητα, την φυλετική ταυτότητα, την πολιτική ή θρησκευτική ταυτότητα όλοι είμαστε πρώτα από όλα Άνθρωποι!

Τέλος η βλεμματική εμπειρία με τον άλλον μας κάνει να αισθανόμαστε πραγματικά παρόντες.

Όλα αυτά έγιναν στα Προπύλαια, στην συμβολή του πεζόδρομου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ και Πανεπιστημίου. Ο χώρος μας είχε διατεθεί μετά από αίτημα μας από τον Δήμο της Αθήνας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84 μας αφιέρωσε από ένα δεκάλεπτο αφιέρωμα σε δύο εκπομπές, η σελίδα στο facebook για το γεγονός μέσα σε μιάμιση μέρα είχε μαζέψει 3000 ανθρώπους που επιθυμούσαν να έρθουν ενώ συνολικά δήλωσαν ότι θα παρεβρεθούν 5000 περίπου άνθρωποι!


Η περφόρμανς μας κράτησε μιάμιση ώρα. Σε αυτό το διάστημα πολλοί μπήκαν στην σκηνή μας και συμμετείχαν μαζί μας. Ο κόσμος ήταν πολύς κι ήταν ό,τι καλύτερο για μας. Τέλος η ανάγκη της βλεμματικής επαφής επεκτάθηκε και εκτός σκηνής.
Για πολλές ώρες μετά το τέλος της περφόρμανς-πειράματος μία μεγάλη ουρά ζευγών ανθρώπων είχαν στηθεί στα Προπύλαια και κοιτάζονταν με τα μάτια χωρίς να μιλούν.

Η χαρά μας δεν περιγράφεται τόσο γιαυτό που ζήσαμε αλλά κυρίως γιαυτό που έγινε μετά!

Aπό τους Liminals συμμετείχαμε σε αυτή την δράση :  Μαρία Γουδή, Revecca Hannagan, Αλεξάνδρα Κλάδη,  Βασίλης Μελισσόπουλος, Γιάννης Μηνόγιαννης, Μαρία Μπόλη,  Φώτης Πετράτος, Έφη Πυργιαννάκη,  Ευγενία Σοφρωνά, Δήμητρα Σταύρου Juliette Van Dorst. 

Φωτογραφίες/Video: Νίκος Εμμανουηλίδης, Διονύσης Κουκούλας, Λευτέρης Κριτσωτάκης

Video Editing: Amit Ron  


Ευχαριστούμε όλους όσους παρεβρεθήκατε και όσοι θέλετε να το ξαναζήσετε ελάτε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο φεστιβάλ ανταλλακτικής και εναλλακτικής οικονομίας όπου θα το ξαναζήσουμε από τις 5.00 μμ ως τις 6.00 μμ.

Σε λίγο καιρό θα βγει ένα βίντεο που θα συγκεντρώνει πλάνα από το πείραμα σε όλο τον κόσμο, πείραμα που λειτούργησε σαν ένα γιγάντιο κύμα ειρήνης και ανθρωπιάς στον πλανήτη. Αμέσως μετά θα κοινοποιήσουμε και το βίντεο των Liminals από την εμπειρία της Αθήνας.

(Όσοι παρεβρεθήκατε και έχετε φωτογραφικό ή άλλο υλικό και θέλετε να μας βοηθήσετε στην συλλογή παρακαλούμε στείλτε μας στο μαιλ μας: liminalsperformance@gmail.com) .